Landbruk i havgapet
Landbrukskonferanse i Hustadvika 2024
En rask og rotete oppsummering av landbrukskonferansen 2024.
I slutten av september var vi så heldige at vi fikk delta på landbrukskonferansen "Landbruk i havgapet". Det var en inspirerende dag med mange spennende foredragsholdere som delte sine tanker om landbruk i Norge. Rammen rundt var også veldig fin med god musikk og god mat.
Som illustratør klarte jeg selvfølgelig ikke å la være å tegne litt underveis – det er min måte å bearbeide inntrykkene på. Minner også om at dette er MINE egne punkt som JEG sitter igjen med, andre som deltok vil nødvendigvis sitte igjen med andre punkter som de syntes var viktige. Det er også litt interessant at mot slutten av dagen ble notatene færre. Det sier nok mer om meg enn om foredragsholderne. Så, her kan du altså få en oppsummering av det JEG fikk med meg :)
Else May Botten - matberedskap i ei urolig tid
Norge er utsatt for økt etterretning.
Mange land Norge forholder seg til har et ikke-demokratisk styre.
Vi må ha landbruk over hele landet, men det må være tilpasset klima der vi bor.
Poteten er viktig for selvforsyning.
Heve kunnskapsnivå og kartlegge jordsmonn.
Christian Anton Smedshaug - selvforsyning og matberedskap
Selvforsyningen har tross alt økt de siste 40 årene.
Potet er det mest effektive å dyrke med hensyn til arealutnyttelse.
Økt bruk av melk er den enkleste måten å øke selvforsyning på.
Viktig å øke bruk av norsk for.
Terje Mahle - Matberedskap og forsvar
Nato stiller krav til sine medlemsland om matberedskap
Selvforsyning av mat er en viktig del av Norges beredskap
Cecilie Hultman Moe - bærekraft og selvforsyning
Ofte uttalte argumenter mot å spise rødt kjøtt: Dårlig for helse og klima og det er dårlig dyrevelferd.
Ikke grunnlag for å si at rødt kjøtt er helsefarlig, livsstilen i sin helhet er avgjørende.
Ikke grunnlag for å si at det er dårligere for klima. Vi må se helhetlig på bærekraft og det gir et mer nyansert bilde.
Vi har generelt veldig god dyrevelferd i Norge.
45% av Norges landareal er kun egnet til beiteareal, viktig å huske på når vi tenker på hva slags landbruk vi satser på.
Sigve Bolstad - Totalberedskap i krig og kriser
Verden har blitt farligere
Bøndene har utstyr og ressurser som kan øke beredskapen lokalt
Anders Norstad - Nasjonal selvforsyning
Mat og landbrukspolitikk er egentlig mest for de som ikke kan produsere mat selv. Det er de som burde stå på barrikadene.
Matproduksjon er lønnsomt for alle unntatt bonden
Hva er det vi har som mange andre ikke har? Ren luft, rent vann, ren jord og ren energi
Odd Roar Lange - levende bygder - gode synergier
Historier selger
Besøkende er villige til å betale for gode matopplevelser
Den dårlige maten er overpriset og den gode maten er underpriset
Ja, det er landbruket som skal redde reiselivet
Stian Tufte - Landbruk i framtid
Bonden skal ha betalt for den jobben den gjør.
Nå er tida for å trå til
Konrad Kongshaug - lønnsomhet for bønder gjennom den nye landbruksmeldingen
Godt utgangspunkt men likevel en lang vei å gå.
Kort oppsummert kan jeg si at det var mange dyktige foredragsholdere som har kunnskap om det de snakket om. Landbruket og bøndene er avgjørende for samfunnet. Det er ganske innlysende for de fleste av oss, men vi fikk en liten påminnelse om hvor kritisk viktige vi blir i en nødssituasjon. Landbruket i Norge må tilpasses vårt klima og jordsmonn, og hvis vi skal bli mer selvforsynt, må vi spise den maten som kan dyrkes her (også innlysende, men greit å få en påminnelse om det). Drøvtyggere er fantastiske dyr som er perfekt for det norske landskapet, og det er uproblematisk å spise rødt kjøtt. Skal vi ha et sterkt forsvar i landet, må vi ha bønder som produserer mat. Og for at bøndene skal fortsette, må vi betale dem (oss) nok til at de(vi) orker å stå i det.
Igjen vil jeg si at dette var det JEG fikk med meg. Andre la sikkert merke til andre ting.